KPH ry

Karjalan Palveluskoiraharrastajat Ry, takana yli 100-vuotta työntäyteistä toimintaa!

Karjalan Palveluskoiraharrastajain toiminta juontaa vuoteen 1921 ja Helsinkiin. Tällöin lausuttiin kotipaikan siirtämisestä Viipuriin ja tämä muutos toteutui myös kuluvan vuoden aikana. Viipuriin siirtymisen jälkeen yhdistykseen liittyi runsaasti jäseniä.

Sotiin mennessä oli yhdistys saavuttanut palveluskoiraharrastajien joukossa vankan jalansijan ja alaosastoin siihen kuuluivat Lappeenrannan, Kouvolan, Käkisalmen ja Lahden palveluskoirayhdistykset. Viipurin aikoina Karjalan Palveluskoiraharrastajain yhdistyksen voidaankin katsoa olleen keskusjärjestön uranuurtaja. Varsinainen keskusjärjestö perustettiin 1935 johon yhdistykset sittemmin liittyivät. Viipurin kautta kesti noin kymmenen vuotta eli Talvisodan alkuun asti. Sotien aikana toiminta lamaantui lähes täydellisesti ja vuonna 1944 vihdoin löydettiin yhdistykselle uusi kotipaikka Kotkasta. Tällöin nimeksi otettiin nykyinen Karjalan Palveluskoiraharrastajat.

Sotien aikana ja niiden jälkeen oli jäsenistö hajaantunut ympäri Suomea ja osa oli jopa joutunut jäämään Viipurin puolelle. Kotka aloitti tavallaan seuran historian kolmannen aikakauden ja tällöin seuran puheenjohtajaksi valittiin osastonjohtaja Ilmari Lankinen. Seuraavaksi puheenjohtajaksi 1947 valittiin komisario Pellervo Riippa, joka sitä ennen oli toiminut yhdistyksen sihteerinä sekä Kotkassa että jo Viipurissa pitkään. Pellervo Riipan aikakautta kesti lähes 20-pitkää vuotta ja hänen erotessaan tehtävistä hänet nimitettiin kunniapuheenjohtajaksi. Hänen jälkeensä seuran puheenjohtajina ovat toimineet Pentti Niemelä, Pauli Lehmusvaara, Vilho Rokka, Pekka Tukiainen, Eero Pekkola, Veikko Niikkanoff, Jukka Parkkinen, Matti Gröhn, Jyrki Forsman, Vesa Häkkinen, Mika Lanki, Riitta Pakarinen, Mari Alajääski sekä Linda Merk.

Kaikki palveluskoirien tehtävät ja koemuodot ovat olleet aina yhdistyksen työlistalla, jopa sokeiden opaskoirien kouluttaminenkin 1950-luvun alkupuolella. Vuonna 1952 järjestettiin Kotkassa yhdistyksen toimesta opaskoirakurssit jonka ohjaajana toimi Sotaleskien Opaskoirakoulun johtaja Reino Vaile Helsingistä. Myös vetokoiraharrastus on yhdistyksen jäsenille ollut aina läheinen ja mieluisa toimintamuoto, menestyneimpänä ehkä mainittakoon Kalevi Kaitainen. Palveluskoirien SM-kokeita on yhdistys järjestänyt useampaan eri otteeseen joista viimeiset vuonna 1996. Tällöin kilpailtiin Puistolan urheilukentällä noin 130-koirakon voimin, kisat olivat rajoittamattomat ja kestivät kolme päivää.
Vesa Häkkinen